Saturday, 4 January 2014

Genap sebulan

Alhamdulillah..

Sebulan yang lepas pada ketika ini jam 10 pagi mama sedang bertarung kesakitan selepas doktor memasukkan oil prostin untuk membuka laluan bagi membolehkan aiman lahir...tapi hari ni..jam 10 pagi..mama baru lepas tukar pampers hero mama yang dah selamat dilahirkan pada jam 1.43 petang sebulan yang lalu...terima kasih Ya Allah....

Pejam celik pejam celik..sebulan sudah berlalu..terlalu banyak pengalaman baru yang tercatat..semuanya indah buat mama...walaupun mama sudah mula kelihatan seperti panda bear yang berlingkaran hitam di mata...hahahaha...tapi mo man tai...lepas habis pantang esk..tahu la mama nak kembali ke keadaan asal semula..inshaallah...tengah pantang susah nak beli barang keperluan muke  nak suruh avah ain dan aiman beli..hmmmm...kang mama suruh beli  eyes roll on ade plak die beli roll on ketiak..hahahah..orang lelaki bukan tahu sangat mende2 letak kat muke pompuan ni...tunggu je la abih pantang..mama cari sendiri...

Ok la...sempena genap sebulan kelahiran aiman ni..mama doakan aiman menjadi anak yang soleh nanti...inshaallah mama akan jaga amanah Allah ini sebaik mungkin...mama sayang aiman..mama sayang ain...mama sayang abah....triple A in my life...

Wednesday, 1 January 2014

Kakak Ain dah semakin dewasa..

Sob..sob..sob...sedih plak mama...kakak Ain sekarang dah semaoin berdikari..dah mcm paham yang dia dah ada adik...walaupun tetap manja macam dulu..tapi banyak perkara yang mama perasan dia dah semakin membesar menjadi seorang kanak2 yang cukup bijak..

Walaupun usianya tak mencecah 3 tahun lagi..tapi kepetahan dan susuk tubuhnya membuatkan ramai yg ingat usianya sudah lebih 3 tahun..mama sendiri kagum bila tengok dia sayangkan adik aiman...sepanjang aimancada dirumah tak pernah sekali pun dia cuba untuk kacau aiman..malah dia yg berlaro memanggil mama setiap kali adik menangis...sayang sungguh ain balqis pada adik dia..pernah sekali ain tegur makciknye yg tgh tengok tv..ain kate..cik..slow skit..adik nak tido...hurm...mama sayang ain..

Hari ni ain datang kat mama..dia kate nak ikut makcik pg bandar..tak pernah lagi mama lepaskan ain ikut sape2 kecuali kalau ade atok...hari ni sebab ain sendiri yang mintak..mama lepaskan..tp berbakul bakul jugak mma berpesan pada makcik...harap2 ain gembira dan inshaallah akan balik dengan selamat...mama nak tido jap sementara aiman pun tido...hehehe...

Hari ke 27- beza tukang urut kampung dengan tukang urut bandar

Hari ni alhamdulillah cukup 3 hari aku berurut di kampung..sebenarnye ni dah round ke2 aku berurut...masa lepas keluar wad ari tu aku dah tempah tukang urut ka temerlih..sempat la berurut 3 hari sekali dengan bertangas...
Tapi yer la kan..bilecdah terbiasa dengan tukang urut traditional ni..memang laim rasanye..bile rasa badan tak diurut dengan betul..mula la timbul rasa tak puas hati..balik kampung aku suruh mak panggilkan mak ngah tukang urut aku masa bersalinkan ain dulu...berurut lagi 2nd round..memang rasa sangat bezanya...
Puas hati dan rasa ringan sangat badan...bukan aku nak konden tukang urut sekarang..tapi kadang2 aku rs diorang ni pakai balun jer..reti urut sikit2 terus buat pakej untuk orang bersalin...service...hurmmm...kelaut...kalai tak silap aku..akak yg urut aku kat temerloh tu ambil masa 15 minit je untuk urut satu badan aku..pastu kebetulan ari tu masa tgh berurut ade misi datang rumah..lepas tu aku ingat die nak smbung balik..tp die kate dah siap..aduh..kecewanye hati...bukan nak berkira sebab pakej die mahal..tapi sebab aku harapkan dengan berurut la dapat pulihkan semual urat2 yg dah tersimpul,  tergeliat mase proses bersalin..tapi..kecewa yg aku dapat..ala kadar je beb..
Tapi bile berurut denganctukang urut kampung ni..yg memang dah biasa berurut orang bersalin malah tak tetapkan harga upah ni..aku puaschati sangat...makngah kate..ikut la nak bagi berape pun..kalau ade mak ngah ambik kalau tak de pun tak pa...perghhh..urut punye la sedap..mak ngah tak nak ambik upah plak...

Tp itu la hakikatnya dunia sekarang..di bandar dan di kampung...

Monday, 30 December 2013

Hari ke-26 : minum petang ketika berpantang

Salam...selamat petang..wahhh..lena betul aiman tido hujan2 ni...bangun nak menyusu jer...mama pun boleh tido je la...tapi perut ni kalau time ujan2 gini mesti cepat je lapar..

Biasanya sebelah petang ni..mama makan biskut tiger cicah dengan air milo...tak pun biskut lemak manis cicah air kopi o..huhuhu..best...tapi sejak balik berpantang kat umah mak ni...ramai plak yang rajin belikan mama itu dan ini...kueh2 yang mama tak tahu boleh makan adecm terhidang atas meja..best betul...
Jangan tak tahu..semalam mama makan satey ayam homemade...mak teh kau la yg rajin sangat membuat tu..untuk mama..makteh tak letak minyak masa bakar ayam tu..so satey mama tu satey ayam kurang minyak..mule2 mama takut jugak nak makan..try satu je dulu..smp ke mlm tak de rs gatal..tgk aiman pun ok...malam tu mama bedal la lagi..siap buat lauk makan nasi...

Hari ni plak..mak long dan mak cik belikan mama kueh tepung kapur..hurm..sedap..tapi jgn makan dengan kelapa die..just makan kueh sahaja...antara kueh lain yang mak cakap boleh makan ialah kueh lapis, tepung talam, dan kueh2 yg sewaktu dgnnya....

So ape lagi..jom kita lahap dulu sementara tunggu anggur hitam yang mama oder dari abah...abah..cepat la balik....huhhuhu...

Sunday, 29 December 2013

Hari ke 25- Bawa Aiman pulang ke rumah atok...

Alhamdulillah..bacaan tsb aiman pada hari ke 21 hari tu 198...so doktor bagi discharge..tp tetap kene buat tsb if misi yg datang ke rumah kate masih ade kuning...

So..abah aiman ajak balik umah atok..sebab dah tak perlu ke klinik lg...hari ke 23 kitorang balik umah...huhuhu..penuh kereta..semua aku punggah..sekali ngan baby cot pun aku bawak..yang penting anak2 selese...

Ain memang suke sangat kalau balik umah atom..sebab ramai yang melayan die..ato ade..makcik ade..mok de ade..ateh ade...memang die tak care ke mama la kalau balik umah atok..

Friday, 27 December 2013

Hari ke 20 - Daun dukung anak...

Opsss...
Macam sebelum ni..ni pun entry yang telambat jugak...hari ke 20 ni cukup mendebarkan..sebab last day untuk abah dan mama usahakan untuk turunkan bacaan tsb aiman..selain dari bagi fully breast feed dengan banyak...mama dan abah cube mandikan aiman dengan air rebusan daun dukung anak...ha???? Daun ape tu..mama pun baru kenal..tu pun nasib baik abah kenal...ramai yg suggest suh mandikan aiman dengan air ni...
Nasuk hari ni dah 5 hari aiman mandi dengan air rehusan ni...harap2 ianya membantu..esk dah hari ke 21..kalau bacaan tsb aiman masih melebihi 200...doktor akan ambil sampel darah aiman dan sampel urin...begitu la prosidur kalau kene prolonged jaundice ni...tapi masalahnya mama dah tak sanggup nak tgk aiman menangis bila ambil darah..dan kalau ambil darah yang ni..doktor dah cakap akan ambil darah di tangan dalam kuantiti yg banyak macam orang dewasa ambil darah tu..waaaaaaa...kesian aiman.

Mama terus dan terus berdoa agar esk bacaan tsb aiman turun bawah 200...tak kisah la kalau 199 sekaki pun..yg penting bawah 200....lepas tu mama akan tetap terus usaha sehingga jaundice aiman hilang..tak kisah la kalau aiman nak menyusu setengah jam sekali pun..mama sanggup..mama akan cuba sayang..

Thursday, 26 December 2013

Hari ke 19 - Gripe Water

Assalamualaikum..ekceli hari ni sebenarnya hari ke 22 dah
.tapi kira ni belated post ler..hahaha..sibuk betul mommy ni...sampai tak sempat nak update hari2...

Sebenarnya 2 3 malam kebelakangan mama tak cukup tido la..betul2 tak cukup..dapat tido pun mungkin tak sampai setengah jam..tu pum campur campur terlelap sikit2.

Ni semua sebab aiman kembung perut waktu malam...asyik merengwt je

Nak beriba..letak je dlm baby cot terus merenget..sian tgk reaction dia bila teran berak..nampak macam sakit sgt..so mama decide bawak aiman pegi klinik..tanye pendapat doktor..lagi pun memang mama nak bawak kakak ain jumpe doktor..dah lama sgt kakak selsema..sian mama tgk..kakak ain memang suka pegi klinil zul tu sebab boleh makan  vitamin...kalau beli vitamin tu..3 hari je habis licin kakak ain makan..nak gelak mama tgk..ain balqia memang suka makan vitamin c..
Ok.berbalik pada aiman tadi...doktor memang terangkan lebih kurang mcm carian aku dalam goggle...tapi doktor suggest supaya mama berikan aiman gripe water..hurm...

So..mama dan abah pun Terus ke farmasi untuk dapatkan gripe water untuk aiman...semoga usaha kami mendatangkan hasilnya..apa sahaja untukmu aiman..